piektdiena, 2010. gada 3. decembris

Belize

 
 
 
 
Posted by Picasa


Nu tad taa....skaistaa, saulainaa sestdienas riitaa esmu sanneemusies ierakstiit blogaa...:)un fakts, ka vakar vakaraa atklaaju jaunu "fiichu" fotograafiju programmai, ko kris ir uzlicis uz mana datora, lloti pamudina...
vienu vaardu sakot- Beliize....
Beliizee bijaam tikai 3 dienas- tam vairaaki faktori, bet galvenie bija tie, ka tur saliidzinoshi visdaargaak no visaam Centraal Amerikas valstiim un laika apstaakli nebija muusu labaakais draugs! Lija visas triis dienas!
No Meksikas ieradaamies Beliize City veelaa peecpusdienaa un taa kaa saaka jau kreeslot noleemaam, ka labaak vienu nakti paliksim tur un nemeegginaasim doties nekur taalaak....Beliize City taa nu ir viena interesanta vieta! Un vaards interesants sheit nav lietots tajaa vislabaakajaa noziimee!:) Angliski ir teiciens DOGY...Ejot pa ielu no autoostas uz centru (ja to taa var nosaukt), lai samekleetu viesniicu, kur paarlaist nakti, pirmo reizi mani paarnneema taada maza baile! nu varbuut ne baile, bet taada nelaba sajuuta- nejutos es droshi! To jau pat gruuti aprakstiit, bet ielas netiiras, cilveeku daudz visur, pie katra maza veikalinna druviim divi- triis puishi veero dziivi, katrs treshais pretiimnaaceejs piedaavaa nopirkt vai uzpiipeet "zaali"...nu taa interesanti!Atradaam vietu, kur palikt un devaamies naudas, eediena un veikala mekleejumos...Naakoshajaa riitaa agri devaamies uz autoostu, lai dotos taalaak! Muusu galameerkkis- Hopkins, mazs zvejnieku ciemats juuras krastaa, par kuru bijaam lasiijushi, ka tajaa nedeellas nogalee tur notiks Beliizee lielaakais Garifuna cilts "settlement" dienas festivaals! (par to mazliet veelaak)
Preciiza autobusu saraksta, protams, nav...autoostaa triis benkki uz kuriem seezham un gaidam, kad piebrauks autobus, kas dosies pareizajaa virzienaa...peec pusotras stundas gaidiishanas, ierodas autobus, cilveeku daudz, visi censhas tikt iekshaa...mees, protams, arii....autobus vecs Blue Bird- amerikaannu skolas beernu autobus!Iespiezhamies autobusaa...:)Nu ttas nu bija visinteresantaakais autobusa brauciens manaa dziivee...labaa noziime!Tieshi taa kaa man likaas,ka jaabuut...logi valaa, vejsh matos, skalla regeja muuzika, paskatoties pa logiem kalnoti dzhunglli....vienkaarshi skaisti!peec 3 ar pus stundu brauciena nonaakam krustcelees, kur mums pazinno, ka shii ir muusu pietura...aaraa liist kaa ar spainniem, mees staavam cella malaa, liidz Hopikins ciematam 7 juudzes...un mees stopeejam...:)peec 10 min mums paveicas un mees tiekam nogaadaati pashaa ciemataa!:)Bildees varat redzeet, maajinnu, kuraa palikaam 2 naktis...
bet par to kaapeec Hopkins...vienu vaardu sakot, graamataa izlasiijaam, ka Hopkins 19.novembrii, katru gadu notiek lielaakais Garifuna cilts "settlement" dienas festivaals, ka shis ciems ir Garifuna kultuuras centrs u.t.t....ciems mazinnsh, viena iela, 3 kkiinieshiem piederoshi veikali, skola un bibilioteeka!:) Lietus liist, muusu hostella iipashniece, diivaina amerikaaniete, mums izstaasta, kas naakoshaa dienaa paredzeets....6 no riitavieteejie ar kanoe laivaam ieradiisies pludmalee, tad buus parade, tiks speeleetas bungas, lidonaati puukki, buus eediens u.t.t....taa nu mees diezgan satraukti un gaidu pilni dodamies pie miera, attalu bungu skannu iemidzinaati...6 no riita, veeljoprojaam liist, es piecellos, lai veerotu shovu...seezhu pludmalee, lietu un gaidu...un nekas nenotiek!:) peec 15 min gaidiishanas lietuu gaaju atpakall guleet....ap 7 paraadiijaas viena motorlaiva, kas vilka 2 kanoe, kur piedzeerushies vieteejie deva godu saviem senchiem...taa vismaz var spriest peec bildeem Kris safotograafeeja...:)Veelaak ar nekas dizh nenotika...:)
bet tas nu taa....mans ruugtums...
bet par Garifuna kultuuru maliet vairaak....taa kaa mans vecaakais braalis lloti gribeeja dzirdeet par Beliizes pirmiedziivotaajiem...
Kopumaa Beliizee lloti diivaina sajuuta...valoda, ko visi lieto ikdienaa it kaa angllu...bet gruuti saprast, ko tie vieteejie murmuree...taads kaa amerikaanu dienvidnieku, melnaadaino amerikaanu gangsteru un jamaikieshu valodas sajaukums...taa kaa Beliize bija Anglijas kolonija, tas viss saprotams.
Garifuna cikts, kas kopaa veido 11 % no Beliizes iedziivotaajiem shobriid, ir aafrikaannu un kariibu cilshu peectechi. 17 gs viduu 2 angllu vergu kuggi iekluva veetraa un tika izskaloti uz vienas no daudzajaam kariibu salaam. Tie aafrikaanu vergi, kas izdziivoja, patveeraas pie, uz salaam dziivojoshajaam kariibu ciltiim. Taa nu laika gaitaa asinis sajaucaas un izveidojaas jauna cilts- Garifunas. No salaam Garifuna cilts devaas uz Honduraam, un peec vienas no revoluucijaam 18.gs. Garifunas nonaaca Beliizes dienvidu dallaa. To tad arii 19.novembrii atziimee- Garifuna cilts ierashanos Beliizee.
Shobriid patiesiiba diezgan skarba...Beliizee ir lloti nabadziiga valts- darba cilveekiem nav, naudas liidz ar to arii nav...noziedziiba augsta, alkoholisms ari...Nekaada lielaa atshkiriiba no jebkura nabadziiga, maza ciema jebkuraa pasaules vietaa nav...cilveeki nodzeerushies, depresiivi, beerni neiet skolaa u.t.t..bet vispozitiivaaka ieziime, ko pamaniijaam, bija tas cik cilveeki draudziigi un izpaliidziigi...ikviens uz ielas apstaasies un pajautaas vai zinaam, kur ejam un kaa tur nokluut, vienkaarshi naaks klaat un aprunaasies, jautaas no kurienes esam un ko tur daraam u.t.t...
Daba arii lloti skaista- kalni, dzhunglli, apelsiinu koku lauki...un visam fonaa regejs! Taadi apmeeram iespaidi no Beliizes!
Taalaak uz Gvatemalu...

2 komentāri: